všeobecne, plný štýl si žiada teplejšie víno, avšak šumivé a ľahké vína musia byť dobre vychladené nezabudnite – teplota vína sa pri naliatí do pohárov zvýši asi o 2°C, preto je dobré víno vychladiť o dva stupne viac než je doporučené
Kvalitné víno potrebuje kvalitný pohár. Dobrý pohár sa dá kúpiť už od 100SKK, takže nieje dôvod zážitok z vína obmedzovať. V súčasnosti sú v trende poháre na vyššej stopke v tvare tulipánu, s väčším objemom, do 250 ml pre biele vína a nad 450 ml pre vína červené. Náročnejší vinári si môžu zakúpiť elegantné sklo z olovnatého krištálu, ktorý umocňuje lesk a optické vlastnosti vína.
Dekantácia je preliatie vína do karafy. Dekantujeme víno z dvoch dôvodov.
1. Dekantáciou oddelíme od vína sediment (vyzrážané taníny a farbivo). Môžeme použiť zapálenú sviečku, aby sme videli prípadné sedimenty, ktoré do karafy nepatria.
2. Dôležitejší dôvod dekantácie je, aby sa víno prevzdušnilo (predýchalo) a následne otvorilo a zharmonizovalo. Dekantujeme hlavne vína silné, robustné, s výraznou štruktúrou, môžu byť biele aj červené. Mladšie vína dekantujeme pól až dve hodiny, staršie štyri až dvanásť hodín. Pred samotnou dekantáciou sa karafa „zavíni“, a to tak, že nalejeme nepatrné množstvo vína dovnútra a krúživým pohybom vylievame. Vino potom opatrne nalejeme do karafy, lejeme však po stene, nie priamo do stredu karafy.
Každé víno a každý ročník sa v závislosti od mnohých faktorov vyvíja trochu odlišne. Vhodné víno získa archiváciou harmóniu, prejaví a posilní sa jeho telo a po niekoľkých rokoch získa celkom odlišný buket aj chuť, zvýrazní svoj osobitý charakter a zharmonizuje všetky svoje zložky. Tu je pre vás niekoľko rád o skladovaní vína.
Teplota v skladovacej miestnosti je kľúčová pre zachovanie kvality, pretože ovplyvňuje ďalšie správanie vína vo fľaši. Doporučujeme teplotu v rozmedzí 8–12°C. Dôležité je však aby bola čo najstabilnejšia, bez výrazných výkyvov. Pri nízkej teplote dochádza k vyzrážaniu vínneho kameňa a farbiva u červených vín. Při vyššej teplote víno rýchlejšie dozrieva, môže byť dokonca stimulovaná mikrobiologická činnost vo víne a dôjde k jeho úplnému znehodnoteniu.
Vlhkosť v miestnosti je taktiež veľmi dôležitá. Pri suchšom vzduchu dochádza k nadmernému odparovaniu vína skrz zátku, při vyššej vlhkosti zas k nežiadúcemu plesniveniu zátky. Doporučujeme vlhkosť v rozmedzí 70-85%.
Slnečné svetlo, ani príliš umelého vínu neprospieva. Jeho pôsobením je víno negatívne ovplyvnené, čo sa týky farby, aj chuti. Doporučujeme tmavú miestnosť so slabým osvetlením.
Doporučujeme fľaše držať mimo dosahu nežiadúcich pachov, ktoré by ich mohli negatívne ovplyvniť. Korok sice zabráni prieniku tekutín, s plynmi však môže reagovať a vytvárať vo víne napríjemné chute.
Fľaše s korkovými zátkami musia byť uložené tak, aby sa zátka stále dotýkala vína a nedochádzalo k je vysychaniu, a tým k prístupu vzduchu. Doporučujeme vodorovné uloženie. Vínu nesvedčí pohyb. Fľaše sa nemajú prekladať, otáčať a úplne nevhodné sú pravidelné vibrácie motorových agregátov, napr. lacných chladiacich zariadení.
Vhodná varianta pre každého kto nedisponuje vínnou pivnicou. Cenové relácie sa pohybujú od desať do niekoľko desiatok tisíc, v závislosti od technického vybavenia a prevedenia.
Napriek vyššej počiatočnej investícii je to riešenie šetrné na priestor (dá sa v prípade potreby premiestniť), zaručená je ideálna teplota a vlhkosť, jednoduchá inštalácia, prístup, ovládateľnosť aj údržba, vytvarované police nastavené v správnej polohe. Do malej skrine vôjde 30-60 fliaš, skriňa o veľkosti bežnej chladničky pojme cez 100-150 fliaš.
Neskladujte ľahké biele vína, vína stolové a balené inak než v sklenej fľaši s kvalitným korkom. Nevhodné na skladovanie sú tiež všetky lacné vína zo supermarketov, vína z nízkou kyselinkou a trieslovinkou, vína zo zlých ročníkov a vína s nízkym obsahom alkoholu.
Sú to vína, ktoré môžu zrieť 8-25 rokov, a niekedy aj dlhšie. Typické sú napríklad vína portské, burgundské, alebo kategórie Grand Cru Classé najlepších ročníkov. Extrémom sú vína oblasti Sauternes, ktoré môžu vydržať až 100 rokov. Už ako mladé sú tieto vína dosť drahé, s vekom sa ich cena však vyšplhá niekoľkonásobne vyššie. Samozrejme záleží od výrobcu a ročníku. A to je hlavný dôvod, prečo víno archivovať. Majiteľ si vychutná nádherný zážitok, nemusí víno zháňať (ak je vôbec k zohnaniu) a vychutná si ho bez toho aby zaplatil desaťtisíce.